BRUSSEL, 14 maart 2021 door Sarah Lamote

13 miljoen Nederlanders mogen woensdag naar de stembus. En die zijn Mark Rutte allesbehalve beu. Zijn liberale VVD vlamt in de peilingen. Is de kous daarmee af? De Tijd trok naar Eindhoven. Een stad met een Silicon Valley, gedupeerden in de toeslagenaffaire en ideologische busritten. ‘Door Rutte zijn besparingen hebben we te weinig ziekenhuisbedden.’

Van meters hoog kijkt Mark Rutte kijkt in vogelperspectief naar de pendelende Nederlanders in het station van Eindhoven. ‘Samen sterker verder’, drukt hij de passanten op de koude en grauwe maartdag op het hart. Zonder glimlach, vastberaden en met een pak dossiers onder de arm. De boodschap die het enorme campagnescherm op een stevige metalen sokkel moet uitstralen, is duidelijk. Premier Rutte weet wat hij doet.
Rutte is de relatief populaire premier in crisistijd en de Nederlandse economische machine draait goed, zelfs in coronatijden. Bestuursman Rutte torent boven de 36 (!) andere partijen uit. Als de peilingen in de buurt van de werkelijkheid komen, mag hij zich straks voor een vierde keer tot winnaar van de verkiezingen uitroepen. Einde verhaal? Niet helemaal.
Nederlandse bedrijven houden zich op het eerste gezicht goed staande. Rabobank voorspelt dat de Nederlandse economie relatief vlot zal herstellen. Naar verwachting groeit ze dit jaar met 2,1 procent. Ook de beurs in Amsterdam is sexyer dan ooit. Maar niet iedereen kan mee. Sommigen blijven verbijsterd achter.

Slimste vierkante kilometer

Eerst de winnaars. Daarvoor moeten we naar ‘de slimste vierkante kilometer’ van Nederland: de High Tech Campus van Eindhoven, op een half uurtje bussen van het station. Denk de lege kantoren en de verlaten koffiebar weg en je kan het knisperende ondernemingsklimaat bijna horen. Kleine start-ups en beursgenoteerde bedrijven die aan een foodtruck techno- logie uitwisselen, na een gezamenlijke meeting even rond de kickertafel staan of een pizza eten die net door een drone werd geleverd. Dat laatste is echt het plan.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Fortune zou deze plek weleens het volgende Silicon Valley kunnen worden. De brede regio Eindhoven noemt men Brainport – in navolging van de Airport van Amsterdam en de Seaport in Rotterdam – en is goed voor 2,5 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp). Er zijn 230 bedrijven en 12.000 werknemers met wel 100 nationaliteiten.

Han is een van hen. In zijn hippe kantoor – met kickertafel – praat hij enthousiast over zijn start-up Alphabeats. Via data over je stressniveau maken ze dat je favoriete muziek je binnen de tien minuten ontspant. ‘Minder stress, betere mens’, zegt Han. Of beter: ‘Inner peace is outer peace’. In de slimste vierkante kilometer is Engels de voertaal.

Maar lang niet iedereen past in het profiel van de polyglotte ondernemers met branie. Nederland worstelt met de twee- deling in de maatschappij. Aan de ene kant de hoogopgeleiden die gemakkelijk de vruchten kunnen plukken van economische ontwikkelingen. Aan de andere kant mensen die de trein aan zich voorbij zien denderen. Jeroen Dijsselbloem, de oud-minister van Financiën (PvdA), noemde het ooit de ‘schizofrene arbeidsmarkt’. Heel West-Europa staat voor die uitdaging, al stellen onze noorderburen ze wel scherp.

Read the full article in (Dutch only)